Review: με το Hell House LLC το είδος των found footage ταινιών βαστάει ακόμα!

by GreekCthulhu on Nov.29, 2016, under ΣΣΣ.. ΑΡΧΙΖΕΙ

Όχι δεν έχω βαρεθεί τις found footage ταινίες τρόμου (κοινώς ‘ψευδοντοκιμαντέρ’).
Το ξέρω πως ύστερα από τη μεγαλοπρεπή (επίσημη) αρχή τους με το The Blair Witch Project και κατόπιν με τον καταιγισμό παρόμοιων ταινιών τις δύο τελευταίες δεκαετίες, έχει φτάσει η εποχή που αρχίζει και περνά η ‘φούρια’ τους. Κι όμως εμένα εξακολουθούν να μου αρέσουν και να με ανατριχιάζουν και να με τρομοκρατούν. Είναι αυτό το αίσθημα ψευτό-ρεαλισμού που με γοητεύει. Σίγουρα έχει κορεστεί το είδος και οι περισσότερες δεν είναι καλές, αλλά όσο συνεχίζουν να βγαίνουν διαμάντια σαν το The Borderlands, The Taking of Deborah Logan και Creep νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα.

Το Hell House LLC (2016) είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Stephen Cognetti και μπορούμε να πούμε ότι ανήκει στις Halloween-themed ταινίες.
Διαδραματίζεται στη γιορτή του Χάλοουιν και έχει θέμα την προσπάθεια μιας παρέας φίλων να στήσουν ένα ‘τρομαχτικό σπίτι’ – μια ατραξιόν όπου οι πελάτες θα γυρνούν από δωμάτιο σε δωμάτιο για να τρομάξουν από φρικιαστικές κούκλες, απότομους θορύβους κλπ. Κάτι σαν τα τρομαχτικά σπίτια των δικών μας παλιών λούνα παρκ (για όσους θυμούνται). Βρίσκουν λοιπόν ένα παλιό ξενοδοχείο, όπου κάτι μυστήριο είχε διαδραματιστεί εκεί στο παρελθόν, και αρχίζουν να το φτιάχνουν για να ανοίξει στο Χάλοουιν. Περίεργα και ανησυχητικά συμβάντα όμως αρχίζουν να συμβαίνουν μέσα στο ξενοδοχείο με κλιμάκωση την ημέρα των εγκαινίων.

Σαν κάθε found footage που σέβεται τον εαυτό της, η ταινία μας τροφοδοτεί αρχικά με μαρτυρίες ερευνητών, ρεπορτάζ κλπ. που αφορούν την ημέρα του τραγικού συμβάντος, χτίζοντας έτσι τα θεμέλια της ατμόσφαιρας. Κατόπιν γνωρίζουμε ένα διασωθέντα και ύστερα βλέπουμε τις κασέτες με το επίμαχο υλικό. Αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό. Δεν θέλω να ‘βουτάω’ στη δράση κατευθείαν, αλλά να οδηγούμε εκεί. Αυτό η ταινία το καταφέρνει περίφημα, δίνοντας μια ρεαλιστική αφή προτού μπει στο ψητό.

Ο τρόμος είναι κλιμακωτός με μερικές πολύ ανατριχιαστικές σκηνές που αφορούν τις creepy κούκλες που βρίσκονται αραδιασμένες στο σπίτι. Οι ερμηνείες είναι τίμιες, και η κάμερα δεν τρέμει πολύ για να κουράσει (ευτυχώς). Επίσης γενικά οι αντιδράσεις είναι φυσιολογικές και υπάρχει λογική εξήγηση στο γιατί πάντα καταγράφει μια κάμερα.
Στο στοιχείο του ρεαλισμού προστίθεται και η αντίδραση των χαρακτήρων όταν βιώνουν κάτι τρομακτικό: από τη στιγμή που το έχει πιάσει η κάμερα, κάθονται όλοι μαζί και το βλέπουν προσπαθώντας να βγάλουν άκρη. Σε άλλες ταινίες δεν πολυσυμβαίνει αυτό.

Ένα παράπονο που έχω είναι το εξής: ότι οι χαρακτήρες παραμένουν στο σπίτι, παρά τις ανυσηχίες τους για αυτά που τους συμβαίνουν. Οκ, θεωρούν ότι κάποιος τους κάνει πλάκα ή ότι δεν κινδυνεύουν -σύμφωνοι- αλλά εγώ στη θέα και μόνο ενός τρομακτικού κλόουν να με περιμένει στο βάθος της σκάλας -πλάκα, ξε-πλάκα- θα είχα πηδήξει από το παράθυρο (ή θα του είχα ρίξει κανα κομοδίνο στο κεφάλι, αν έβρισκα το θάρρος). Ειδικά όταν πληθαίναν τα φαινόμενα δεν υπήρχε περίπτωση να παραμείνω εκεί και ας είχα επενδύσει πολλά. Thats me αλλά νομίζω όλοι πάνω κάτω θα αντιδρούσαμε έτσι.
Το Hell House LLC είναι μια ταινία που γεννήθηκε από άτομα που αγαπούν τις found footage ταινίες και απευθύνεται σε άτομα που επίσης αγαπούν τις found footage ταινίες, ή έστω τον creepy τρόμο.

Αν είστε ένας από αυτούς, δείτε την.

:, , , , , , , , , ,

Leave a Reply

*

*

 

January 2018
M T W T F S S
« Feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031